Het jaar van de gehaakte pannenlap

De jaaroverzichten komen er weer aan. In Moscou was 2015 het jaar van de pannenlap, meer bepaald van de gehaakte pannenlap. En pannenlappen haken is zen. Het gaat snel en is een ideale uitlaatklep als het leven op vierkante wielen lijkt te lopen. (‘Schiet het werk niet op? Zitten je verbouwingen in het slop? Zet een pannenlap op!’ Zoiets…)

Ik vertelde al over dit niet-meteen-voor-beginners model. Daarna hield ik mij een tijdje zoet met dit heerlijk eenvoudige patroon voor een klassieke ouderwetse pannenlap. Ik kende het nog niet en vind dat je het net zo goed als een vintage model kunt omschrijven. Dat klinkt meer anno nu. Het picotje, een stokpaardje van mijn grootmoeder, liet ik weg. Toen ik het gevoel kreeg dat ik iedereen met nieuwjaar pannenlappen cadeau ging moeten doen, ben ik gestopt met pannenlappen haken. Even.

klassieke gehaakte pannenlappen

Want toen was er een pannenlappen-wedstrijd, een gehààkte pannenlappenwedstrijd. Dus daar ging ik weer, op zoek naar patronen voor extra dikke pannenlappen, want de vorige modellen moet ik af en toe toch dubbelplooien. (Ja, in Moscou worden de afgewerkte projectjes ook flink getest!)

Deze dubbele pannenlap met granny-strepen was leuk om te maken met soepel gemerceriseerd garen. Met het gewoon katoen liep het wat minder, maar het resultaat mag er zijn. Bomma-modellen waren voor de wedstrijd echter uit den boze, dus kon ik bezwaarlijk met granny-strepen komen aanzetten.

gehaakte pannenlappen - extra dikBovendien ik wou iets simpeler en nog dikker, dus kocht ik een klos textielgaren en haakte gewoon een vierkant met vasten: simpeler kan bijna niet en dikker waarschijnlijk ook niet. Deze zijn zo dik dat ze nog het beste in een paar kolenscheppen passen. (Misschien een cadeautip voor wie zijn mannelijke evenknie subtiel duidelijk wil maken dat hij wat vaker in de keuken mag aantreden?) Omdat ze zo eenvoudig waren, wou ik ze toch een air van hedendaagse verfijning meegeven. Dat werden afneembare leren lussen met een drukknoop. Cool! En handig, want de pannenlap blijft wasmachinebestendig.

gehaakte pannenlap - t-shirtgaren en leren lusHet plezantste paar was echter dit experiment: een raster (zoals bij filethaakwerk maar ‘zonder gaatjes te vullen’) waardoor je vervolgens aan weerszijden met een andere kleur lossen haakt.

gehaakte pannenlap - strepenMaak het raster zeker langer dan het breed is, want als je lossen gaat haken fronst het een beetje samen, wat voor een aangename dikte zorgt. Ik vond zelfs het proeflapje mooi.

gehaakte pannenlappen met streepjesAls ik er nog een paar haak, probeer ik wat scherpe foto’s te maken.

Ik heb dan wel niks gewonnen, ik bezit intussen toch een collectie gehaakte pannenlappen die ongetwijfeld haar gelijke niet kent – althans niet in Moscou. Dus lieve vrienden, hou die glimlachkaken klaar met nieuwjaar. Want deze ‘smukke grydelapper’ zou ik ook nog willen proberen, als ik mijn Deens voldoende bijgespijkerd krijg. En misschien heeft er nog iemand suggesties voor patroontjes? Het jaar is nog niet om, newaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s