Kweek in Moscou: moet er nog zaad zijn?

zaden voor de moestuin

Januari: hoog tijd voor de jaarlijkse zaadinventaris! Hier in Moscou wordt immers niet alleen gedraaid en genaaid, maar elk jaar ook naarstig geplant en gezaaid.

Met groentjes, kruiden en fruit recht uit de tuin, moet ge zelfs geen keukenprinses zijn om iets smakelijks op tafel te krijgen. Ah nee, dat is gewoon lekker van zijn eigen. De goede punten op uw persoonlijk gezondheidsrapport krijgt ge er helemaal gratis bij.

Bovendien, zo wat met uw handen in de grond wroeten – bij voorkeur met een beetje zon op uw kop, maar het gaat ook met een dikke trui en een sjaal als het moet – dat is een van de beste remedies tegen stress. Probeer het! Ge gaat mij gelijk geven.

Als ik eraan denk, krijg ik al goesting. Bij het begin van het jaar begint het sowieso altijd te kriebelen. Het weer, zegt ge? Weer of geen weer, in februari kunt ge al een en ander binnen voortrekken. Tegen maart staat elke zonnige vensterbank hier vol jong groen.

Intussen is de voorraad gesorteerd en geordend. We hebben nog vanalles in huis, dus ik moet niet meteen een bestelling plaatsen bij de Nieuwe Tuin. (Spijtig! Misschien later op het jaar nog eens een tuinboek, kwestie van ook de wintergroenten eindelijk eens in de vingers te krijgen? En dan misschien in één moeite nog wat nieuwe soorten om te proberen?)

Er is ook een bescheiden planning te boek gesteld: wat mag wanneer de grond in en waar? (Jaja, ik heb eens goed gezocht en er zit ook een boekhouder in mij, maar die raakt eerder gemotiveerd door platte peterselie dan door euro’s.) Zo’n planning, dat helpt om door te zetten als het werk en de andere projectjes de overhand dreigen te nemen in de loop van het voorjaar.

En nu dus allemaal duimen dat het weer dit jaar een beetje mee wil. Merci!

zaden voor de moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s